Ajankohtaista | 22.04.2021

Tarina toimitilojen merkityksestä yrityskulttuurin ylläpitäjänä ja strategisena työkaluna pandemian runtelemille etätyöjohtajille

”Ollaan tehty siitä ihan meidän yrityksen ja porukan näköinen. Saadaan sikamageissa tiloissa hyvien tyyppien kanssa aikaan paljon hyvää, välillä keskinkertaisempaa, mutta meillä ei ainakaan tappiomieliala hiivi nurkissa! ” 

Ihminen on yhteisöllisyyttä kaipaava laumaeläin

Vuoden päivät etätöissä ja poikkeusoloissa tylsistyttää parhaimmankin asiantuntijan aivot, kun virikkeet neljän seinän sisällä käyvät vähiin. Kukoistaakseen ihmiset tarvitsevat toisiaan; hyväksyntää, arvostusta, vuoropuhelua ja haastamista. Hyvä työympäristö tarjoaa tätä kaikkea, ja sen lisäksi olosuhteet, joissa tuottavuus on tapissaan.  

Urheilujoukkueen pukuhuone ja fasiliteetit on suunniteltu viimeistä piirtoa myöten heijastamaan seuran arvoja, voittamisen kulttuuria ja brändilupausta. Kaikki toiminta tukee maksimaalisesti urheilijan täydellistä suoritusta. 

Miksi tavallisessa toimistotyössä ei hyödynnetä huippu-urheilussa toimivia oivalluksia, vaikka liike-elämässä, jos missä, kilpailu on henkeä salpaavaa? Eivätkö tiimit ole osa yrityksen voittavaa joukkuetta, joiden tuottavuutta tulisi tukea maksimaalisesti? 

”Toimitilojen merkitys työyhteisöjen kilpailukykyä tukevana pilarina on alkanut valjeta yrityspäättäjille kuluneen vuosikymmenen aikana, mikä on valtavan suuri edistysaskel työyhteisöjen kehittämisen historiassa. Yrityksiltä vaaditaan vastuullisuutta kaikilla osa-alueilla – ekologista, sosiaalista ja hallinnollista. Yrityksen toiminnan vastuullisuutta arvioivat niin yrityksen työntekijät kuin yhteistyökumppanit. On selvää, että voittajia ovat ne yritykset, jotka ottavat vastuullisuuden tosissaan”, sanoo Jussi Järvinen, Colliers Finlandin toimitilavuokrauksen johtaja. 

Miten rakentaa unelmien työpaikka, jonne palata koronakurjimuksen jälkeen?

”Toimitilojen hakijoiden tulee osata arvioida potentiaalisia tiloja monen eri osa-alueen näkökulmasta, ei pelkästään sijainnin, saavutettavuuden, koon, hinnan, kunnon, toiminnallisuuden ja ympäristön kautta. Myös tilojen monikäyttöisyys ja sosiaalisuutta tukevat elementit, älyteknologian hyödyntäminen ja green office -käytönnöt tulisi olla valintakriteereinä. Meidän palvelukonseptimme ydinajatuksena on tehdä tilojen vuokraamisesta yritykselle upea kokemus koko vuokrauksen ajan”, Järvinen jatkaa. 

Colliersilta vuokraamista tiloista vuokralaisen on mahdollisuus saada Greenlease-vuokrasopimus ja valmiita lukuja omaa vastuullisuusraportointiaan varten. Colliers noudattaa myös omassa toiminnassaan hyvää hallintotapaa, eettisiä ohjeistuksia ja pyrkimystä hiilineutraaliuteen vuoteen 2025 Suomen toimipisteiden osalta. 

Sitoutuneisuus, hiljaisen tiedon siirtyminen sekä uusien ideoiden pallottelu onnistuvat aivan varmasti paremmin viihtyisässä toimistossa kuin Teamsissa. ”Toimitila on parhaimmillaan strategisen johtamisen huippuunsa viritetty työkalu, jonka avulla yritys saavuttaa asettamansa tavoitteet ja pystyy pitämään kiinni parhaista työntekijöistään. Panostamalla työntekijäkokemukseen tuottavuus todennäköisesti paranee, tuotteet ja palvelut kehittyvät ja poissaolot vähenevät”, Järvinen summaa.

Jussi Järvinen toimii Colliersilla toimitilavuokrauksen johtajana. Haluatko keskustella vuokraustiimimme kanssa? Ota yhteyttä, me autamme. 

Jaa artikkeli