Ajankohtaista | 15.06.2022

Toimitilaoperaattorit valmiina vastaamaan tilankäyttäjien tarpeisiin pandemian jälkeen

Joustavat työtilaratkaisut ja -sijaintivaihtoehdot sekä erilaiset toimitilakonseptit lisääntyvät ja kehittyvät, selviää Colliersin tuoreesta Flexpansion 2021 -raportista, jossa analysoitiin 36 EMEA-markkinaa (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka).

”Koska joustavien työtilojen kysyntä kasvaa jatkuvasti, yhä useammat operaattorit kilpailevat markkinaosuudestaan ja mukauttavat tarjontaansa parannetuilla konsepteilla ja laadukkaammilla tiloilla – tästä seuraa tilojen käyttäjille enemmän valinnanvaraa ja joustavuutta”, toteaa Tom Sleigh, Head of Flexible Workplace Consulting, EMEA Occupier Services: ”Uusien konseptien kehittäminen merkitsee myös todennäköisesti parempia tiloja, kun joustavien työtilojen tarjoajat haluavat erottautua tiloillaan houkutellakseen tilankäyttäjiä”, Tom jatkaa.

Samalla kun organisaatiot omaksuvat ketteriä monipaikkaisen työn malleja ja osan siirtyessä kokonaan pois perinteisistä toimistotiloista, EMEA-markkinoille on tullut 43 uutta toimijaa. Myös nykyiset tilaoperaattorit laajentavat toimintaansa. Suuret toimijat hallitsevat edelleen markkinoita, mutta uudet tulokkaat kaventavat eroa rationalisoimalla tilankäyttöä.

Operaattorikentän laajentumisen rinnalla merkittävää kasvua on tapahtunut myös vuokranantajavetoisissa konsepteissa. ”Vuodesta 2020 lähtien markkina-alueella on avattu 33 uutta kohdetta kattaen yhteensä 90 098 neliömetrin alan, ja yhdeksäntoista niistä avattiin viime vuonna”, Tom Sleigh lisää. ”Tämä johtuu osittain pandemiasta, kun vuokranantajat ymmärsivät, että heidän on mukautettava toimistotarjontaansa.” Iso-Britanniassa todistetaan vuokranantajien ja operaattoreiden välisten kumppanuuksien lisääntymistä, sillä sijoittajat haluavat päästä suoraan alalle ja parantaa omistamiensa tilojen palveluita ja ominaisuuksia. TOG, X+Why, Fora ja Orega ovat kaikki ilmoittaneet kumppanuuksista viimeisen 12 kuukauden aikana.

Joustavia työtiloja tarjoavien operaattoreiden tarve hankkia tilaa keskeisistä toimitilakeskuksista (CBD) on edelleen suuri. Hajautetun joustavan tilan kysyntä on kuitenkin kasvanut, sillä monissa organisaatioissa työntekijöiden työpanos ei ole paikkaan sidottua, jolloin he jakautuvat alueellisesti entistä laajemmalle. Kanta- ja laitakaupunkien alueilla avattiin hieman enemmän joustavia työtiloja (256 000 m²) kuin toimitilakeskittymissä (252 000 m²).

Tom kommentoi: ”Ennustan kasvua toimitilakeskittymien ulkopuolelle tulevina vuosina, kun operaattorit vastaavat käyttäjien kysyntään. Kanta- ja laitakaupungin sijaintien osuus on yhteensä 58 %. Eikä vain tilojen sijainnissa tulla näkemään hajontaa – toimijoiden uudelleenjako on meneillään, kun IWG/WeWork -duon jakama osuus putosi vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon 66 prosentista viime vuoden lopun 16,2 prosenttiin.”

Markkinassa suurin joustavien työtilojen hajauttaminen tapahtui viime vuonna Barcelonassa, Kölnissä, Varsovassa ja Münchenissä. Sitä vastoin Lontoo, Amsterdam ja Kööpenhamina keskittivät edelleen tilatarjontaansa.

Siitä huolimatta, että joustavia työ- ja coworking-tiloja tarjoavien toimijoiden määrä kasvaa, vain 2,1 % käytettävissä olevasta toimistokannasta on joustavaa työtilaa. Alhainen osuus selittyy joidenkin operaattoreiden yritystoiminnan uudelleenjärjestelyistä (30 % osuus suljetuista tiloista), kun taas toiset, pienemmät ja tyypillisesti yhden toimipisteen operaattorit, lopettivat toimintansa vuonna 2021.

Tärkeimmät havainnot markkinassa

 • WeWorkin uudelleenjärjestely merkitsi sulkemisia Varsovassa, Oslossa ja Madridissa
 • IWG laajensi Spaces -brändiään Riadin CBD:ssä ja Varsovan ulkopuolella
 • Immofinanz lanseerasi 900 m² joustavaa toimistotilaa Varsovan keskustaan 
 • Ghelamco lisäsi 684 m² edestä joustavaa työtilaa Puolan pääkaupungin CBD:hen
 • Tšekkiläinen operaattori Offices Unlimited avasi neljännen coworking-keskuksen Prahaan
 • Brainhouse 247 avasi uuden toimipisteen Eschborniin, aivan Frankfurtin ulkopuolelle
 • Office Group astui Hampurin markkinoille avaamalla joustavan toimistotilan kaupungin keskustaan. Yhdistyttyään Foran kanssa nämä kaksi operaattoria toimivat yhteensä 72 paikkakunnalla
 • Pariisissa avattiin 17 uutta joustavaa toimitilakohdetta, yhteensä 55 000 m² edestä
 • Instituutiosijoittaja IPUT lanseerasi uuden joustavan työtilan konseptin nimeltään ”Making It Work”, jolla se aikoo kasvattaa 5 % 2,4 miljoonan neliömetrin toimistoportfoliotaan
 • Isossa-Britanniassa Currys ilmoitti siirtyvänsä täysin joustavaan työskentelyyn ja sitoutui noin 50 kohteeseen WeWorkin portfoliossa

Colliersin toimitilatiimin havaintoja Suomen markkinasta (ei sisälly raporttiin)

 • Kasvuyrityskeskittymä Maria 01 laajentuu Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi vuoteen 2023 mennessä
 • Antilooppi on lanseerannut POOL-konseptin, joka tarjoaa valikoiman erilaisia pientoimistoja, workshop-, neuvottelu- ja tapahtumatiloja Helsingissä ja Vantaalla
 • YIT osti vuonna 2021 UMA Workspacen Suomen liiketoiminnan Technopolikselta
 • Innovation Home avasi yhteistyössä CapManin kanssa 7000 m² innovaatiokeskuksen Kamppiin huhtikuussa 2022

Jaa artikkeli