Ajankohtaista | 05.02.2021

Toimistot ovat täällä jäädäkseen. Vastoin aiempia ennusteita toimistojen tarpeettomuudesta, tilojen kysyntä käy vilkkaana. Osa hakee uudempaa tilaa, joka kutsuu ihmisiä viihtymään ja osa pienempää tilaa etätyön lisäännyttyä. Etenkin avarat ja tilavat monitilatoimistot ovat varsin haluttuja, sillä niissä työntekijät voivat vapaasti valita työtehtäväänsä parhaiten tukevan työskentelyalueen, riittävät turvavälit huomioiden. Tilojen viihtyisyys ja monipuolisuus ovat nyt korostuneen tärkeässä asemassa, niiden avulla työnantaja viestii ymmärtävänsä työympäristön merkityksen työhyvinvoinnille ja tuottavuudelle.

Tehokas ja tuottava työympäristö

COVID-19 nopeutti työympäristöissä ja työskentelymuodoissa tapahtuvaa muutosta, joka oli käynnissä ennen pandemiaa. Muutokset näkyvät tilaratkaisuissa. Avotoimistot, joissa on työntekijöille omia työpöytiä, korvataan työpisteillä joita varataan tarpeen mukaan. Lisäksi tiloissa tulee olemaan enemmän kokoushuoneita sekä tiloja, jotka kutsuvat yhteistyöhön. Muutos muistuttaa hieman siirtymistä koppitoimistoista avotoimistoiksi, osaa muutos aikoinaan kauhistutti ja osa oppi uuden toimintatavan nopeammin.

Etätyön rajoitukset

Vaikka nykyajan tietotekniikalla on korvaamaton rooli työn tekemisessä kotona, se ei ole pystynyt korvaamaan yhteisöllisyyttä ja yhteistyömahdollisuuksia, jotka syntyvät työskentelemällä kollegoiden kanssa toimistossa. Teams ei korvaa spontaaneja keskusteluja, jotka syntyvät kokousten ulkopuolella toimistoissa. Juuri nämä keskustelut voivat avata uusia mahdollisuuksia.

Syy siihen, miksi yritykset yleisesti selviytyivät hyvin lockdownin aikana, johtui työntekijöiden välisistä sosiaalisista suhteista, jotka olivat jo syntyneet ajan myötä työpaikoilla. Mutta tämä ei ole kestävää pitkällä aikavälillä. Ajan ja etäisyyden vaikutukset eivät pelkästään vaikuta nykyisiin sosiaalisiin suhteisiin. Uusien työntekijöiden on vaikeampaa perehtyä työhönsä ja päästä työskentelemään osana tiimiä. Itse asiassa rekrytoinnin yhteydessä yhä useammat nuoret haluavat päästä työskentelemään yrityksiin, joissa he voivat työskennellä myös toimistossa mahdollisuuksien mukaan.


Sosiaalinen näkökulma

Tilat ja ihmiset luovat juuri oikeanlaista kemiaa, ja se näkyy myös tuottavuudessa. Edellä mainittujen työpaikalla tapahtuvien kohtaamisten lisäksi on myös muita on sosiaalisia näkökulmia. Istuminen kotona yksin ja lasin nostaminen kollegoille videopuhelussa on erittäin hyvä. Mutta se ei ole sama asia kuin mennä ulos toimistosta päivän päätteeksi kollegoiden kanssa ja nostaa lasia yhdessä.

Mikäli yritykselläsi on tarve uusille muuntojoustaville toimitiloille, ole yhteydessä asiantuntevaan toimitilavuokrauksen tiimiimme.

Jaa artikkeli